Filipstads kommun startsida

Familjehemsenheten

Promenadsträcka vid vattnet med blommor bredvid vägen

I Filipstads kommun har vi i dagsläget runt 40 familjehem som arbetar med oss. Många av dem bor i Filipstad men några bor runt om i landet då det finns barn och ungdomar som av olika anledningar behöver skyddas från sin hemort eller från sin familj.

Vår familjehemsgrupp arbetar löpande med familjehemmen genom att erbjuda kontinuerlig handledning, utbildning och föreläsningar.

I dagsläget har vi behov av fler familjehem för att kunna säkerställa att alla barn och ungdomar i vår kommun får sina behovet tillgodosedda.

Har du och din familj tid, engagemang och känslomässigt utrymme för att ta emot ett barn eller ungdom i ert hem lämna då ert intresse till oss!

Vad innebär det att vara familjehem?

Som familjehem tar man emot ett barn eller ungdom som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma. Det kan vara under en kortare tid eller under hela barnets uppväxt. Genom att bli familjehem kan ni ge ett barn eller en ungdom möjlighet till nya positiva kontakter och erfarenheter. Behoven hos barnen är olika men det gemensamma för dem är att de behöver en extra familj som har en stabil social situation och som kan ge omvårdnad, trygghet och struktur samt ha ett samarbete med biologiska föräldrarna och socialtjänst.

Vad innebär det att vara kontaktfamilj?

En kontaktfamilj fungerar som en resurs till barn och föräldrar som av olika skäl behöver avlastning och stöd. Att vara kontaktfamilj kan exempelvis handla om att man tar emot ett barn i sin familj var tredje helg.

Vad innebär det att vara kontaktperson?

Genom att vara kontaktperson fungerar du som ett personligt stöd i vardagen för ett barn eller ungdom. Det kan handla om att ge råd, vara en vuxen förebild, hjälpa till att bryta negativa mönster, följa med på fritidsaktiviteter, hjälpa till att skapa en bättre fritid och framtid för den unga. Som kontaktperson kan du också fungera som ett umgängesstöd.

Vad erbjuds du/ni som uppdragstagare hos oss?

När man är uppdragstagare erbjuds man ett arvode och en omkostnadsdel. Filipstads kommun utgår från Sveriges kommuner och landstings riktlinjer vad gäller ersättningar. Som uppdragstagare kommer du/ni ha kontakt med socialsekreterare och erbjudas handledning, stöd och utbildningar.

Hur blir man familjehem?

Lämna in en intresseanmälan. Till en början kommer vi att ta en telefonkontakt för att sedan eventuellt boka in ett hembesök. Väljer båda parter att gå vidare påbörjar vi en utredning för att sedan göra en bedömning.

Vid frågor kring att vara familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson tveka inte att höra av er!

Intresseanmälan - Familjehem, Kontaktfamilj och kontaktperson

Till e-tjänster och blanketter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Klicka på länken och öppna "Intresseanmälan för uppdrag (kontaktperson, familjehem med mera)". Intresseanmälansblanketten öppnas i ett nytt fönster som ni kan skriva ut och fylla i för att sedan posta till oss på Socialförvaltningen i Filipstad.

Kontaktinformation Socialförvaltningen - IFO barn- och ungdomsgruppen

Telefonnummer
0590‑611 00 (kommunväxeln) 
 Faxnummer: 0590‑615 97
Besöksadress
Vikhyttegatan 14
Postadress
Box 307
682 27 Filipstad
Öppettider
Måndag-onsdag samt fredag 9.00-10.00 (Via kommunväxeln). Kontakt med barn och ungdom övrig tid vardagar, kontakta IFO-reception för försörjningsstöd.